Resipi azzam 16 ( kuih kelapa ) [ biskut dan manisan ]
Ramuan :-
Untuk Kerak Kuih :
100 g mentega
100 g gula icing( diayak )
240 g tepung( diayak )
2 biji kuning telur
Secubit garam
Untuk Inti Kelapa :
50 g mentega
50 g gula kastor
1 biji telur
25 g tepung gandum( diayak )
25 g kelapa kering
½ sudu the esen vanilla
Kaedah :-
Untuk Kerak Kuih :
1. Putar mentega dan gula icing sampai kembang.
2. Masukkan kuning,secubit garam dan gaul hingga sebati.
3. Tuangkan 1/3 tepung yang diayak ke atas adunan dan kacau sehingga adunan tidak terlalu melekit atau kering.
4. Apabila adunan sudah disediakan, tutupkannya dengan beg plastic dan simpan di dalam peti sejuk selama 20 minit sehingga keras.
5. Sediakan 10 acuan tat ( lebih kurang 6 cm diameter ) yang telah dilengser dengan marjerin dan ketepikannya.
6. Keluarkan adunan dari peti sejuk dan uli adunan dalam bentuk bulatan sehingga ia mencapai ketebalan – 3 mm.
7. Tekan doh pada acuan tat. Kemudian sediakan inti.
Untuk Inti Kelapa :
8. Gaul mentega dan gula kastor hingga sebati. Tambah telur, esen vanilla dan kemudian tepung yang diayak dan kelapa kering dan kacau hingga sebati.
9. Cedok inti kelapa dan bakar pada 180*C selama 20 minit atau sehingga warna keemasan.
TIP !
Menyimpan biskut. Sebelum menyimpan biskut yang baru dibakar, pastikan ia sudah sejuk dan simpan di dalam bekas kedap udara supaya biskut ranggup.
[ Muka surat 16 / 21 ]
No comments:
Post a Comment