Sunday, August 4, 2013

RESIPI AZZAM 17



sempena hari raya

Resipi azzam 17 ( kek kranberi badam ) [ biskut dan manisan ]

Ramuan :-
250 g mentega ( sejuk )
125 g gula kastor
300 g tepung
200 g badam halus
150 g kranberi kering ( dicincang )

Kaedah :-
1. Gaul mentega, gula kastor dan badam di dalam mangkuk adunan. Mentega dipotong kecil dan dicampur dengan gaulan sehingga ia seperti serbuk roti.
2. Masukkan kranberi yang dicincang.
3. Adunan diuli dengan baik, kemudian ambil 1/3 adunan tersebut dan guling sehingga ketebalan 1/3 inci.
4. Potong mengikut bekas acuan dan susun diatas dulang bakar yang dilengser dengan mentega.
5. Bakar pada suhu 180*C selama 15-20 minit ( sehingga warna keemasan ).
6. Ulang kaedah 3 hingga 5 sehingga adunan habis.

TAHUKAH  ANDA ?
Kranberi kaya dengan antioksidan, Vitamin A, C dan ia juga mengandungi sebatian pelawan infeksi untuk melawan infeksi bakteria termasuk E. Coli .
                                                                   Muka surat 17 / 21 ]

No comments:

Post a Comment