Friday, July 26, 2013

RESIPI AZZAM 11



sempena hari raya

Resipi azzam 11 ( sotong berempah 1 malaysia ) [ Lauk pauk ]

Ramuan :-
10 ekor sotong( saiz sederhana, bersih dan tanggalkan kulit )
½ kelapa parut
¼ sudu teh garam
2 sudu besar rempah kurma
1 sudu besar rempah kari ikan
6 biji bawang merah kecil( dihiris halus )
4 ulas bawang putih( dihiris halus )
2 tangkai serai
200 ml santan
50 ml air
Garam dan Gula secukup rasa
Serbuk Perasa

Kaedah :-
1.     Masukkan garam ke dalam kelapa parut. Isi badan sotong dengn kelapa parut.
2.     Panggang sotong diatas kuali sehingga ia bertukar warna.
3.     Panaskan 2 sudu besar minyak, tumis bawang merah dan bawang putih sehingga berwarna coklat keemasan. Kemudian, masukkan rempah kurma dan kari ikan. Masak dan kacau sehingga pecah minyak dan harum.
4.     Tambah serai, santan dan air. Didih pada api rendah, masukkan serbuk perasa, garam dan gula mengikut rasa.
5.     Tuangkan bahan masakan tadi di atas sotong dan hidangkan.

TIP !
Semasa memasak sotong, aduk seketika dan perlahankan api bila memasak.

                      [ Muka surat 11  / 21 ]

No comments:

Post a Comment