sempena hari raya
Resipi azzam 12 ( mi udang power ) [
Lauk pauk ]
Ramuan
:-
1 kg udang saiz L
4-5 biji telur( dipukul )
1 kg mi kuning( dicelur )
200 g sawi( dipotong sepanjang 3cm, dicelur )
200 g kubis( dihiris tebal dan dicelur )
2 keping tauhu( digoreng dan dihiris )
5 tangkai daun bawang( dihiris halus )
Sedikit limau dan daun sup untuk dihidang dengan mi
Bahan Untuk Dikisar :-
15 tangkai cili kering
3 biji bawang besar
5 biji buah keras
2 ulas bawang putih
Bahan Perasa :-
10 sudu besar sos cili manis
5 sudu besar sos tiram
5 sudu besar sos tomato
Sedikit serbuk perasa
Garam dan Gula secukup rasa
Sos Kicap Cili Padi :-
10 biji cili padi
10 sudu besar kicap
2 sudu besar cuka( campur bersama )
Kaedah
:-
1. Panaskan 4 sudu besar minyak,
tumis bahan yang dikisar sehingga minyak diasingkan.
2.
Campurkan bahan
perasa dan 1.5 liter air. Didih selama 10 minit.
3.
Masukkan udang dan masak selama 3-4 minit. Tambah
telur yang dipukul dan masak selama 1 minit.
4.
Hidangkan mi di dalam
mangkuk bersama daun sawi, kubis, tauhu goreng dan limau yang dipotong.
5.
Tambah sedikit kuah
bersama udang ke atas mi dan hidangkan bersama sos kicap cili padi.
TAHUKAH ANDA ?
Sawi hijau kaya dengan Vitamin A, C, E, Folate dan
Potasium yang baik untuk kesihatan.
[ Muka surat 12 / 21 ]

No comments:
Post a Comment