Thursday, July 25, 2013

RESIPI AZZAM 9

sempena hari raya

Resipi azzam 9 ( fiesta ria ) [ LAUk pauk ]

Ramuan :-
Bahan [A] :
8-10 ekor udang besar
1-2 sudu teh serbuk cili
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
Bahan [B] – Sos Cecah :
1 tangkai serai( dicincang halus )
2 helai daun limau purut
2 biji cili padi
15 g serbuk tom yam
20 g pes tom yam
1 sudu the gula
¾ cawan air
Bahan [C]- untuk memekatkan masakan :
1 sudu teh tepung jagung
3 sudu teh air( campur bersama )
4 cawan minyak masak

Kaedah :-
1.     Perap udang dengan bahan A selama 10-15 minit
2.     Untuk menyediakan sos cecah, masukkan kesemua bahan-bahan penyediaan sos ke dalam periuk dan masak selama 2 minit pada api sederhana. Kemudian pekatkan sos dengan menggunakan bahan C. Didihkan sos dan tutup api. Ketepikan sos untuk sementara.
3.     Panaskan minyak dan goreng udang yang telah diperap sehingga masak. Sajikan bersama sos cecah.

TIP  !
Untuk memastikan udang tetap segar : Simpan di dalam bekas kedap udara, dalam peti sejuk pada suhu rendah.

            [ Muka surat 9  / 21 ]

No comments:

Post a Comment