sempena hari raya
Resipi azzam 9 ( fiesta
ria ) [ LAUk pauk ]
Ramuan :-
Bahan [A] :
8-10 ekor udang besar
1-2 sudu teh serbuk cili
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
Bahan
[B] – Sos Cecah :
1 tangkai serai( dicincang halus )
2 helai daun limau purut
2 biji cili padi
15 g serbuk tom yam
20 g pes tom yam
1 sudu the gula
¾ cawan air
Bahan
[C]- untuk memekatkan masakan :
1 sudu teh tepung jagung
3 sudu teh air( campur bersama )
4 cawan minyak masak
Kaedah
:-
1. Perap udang dengan bahan A selama
10-15 minit
2.
Untuk menyediakan sos cecah, masukkan kesemua
bahan-bahan penyediaan sos ke dalam periuk dan masak selama 2 minit pada api
sederhana. Kemudian pekatkan sos dengan
menggunakan bahan C. Didihkan sos dan tutup api. Ketepikan sos untuk sementara.
3.
Panaskan minyak dan
goreng udang yang telah diperap sehingga masak. Sajikan bersama sos cecah.
TIP !
Untuk memastikan udang tetap segar : Simpan di dalam
bekas kedap udara, dalam peti sejuk pada suhu rendah.
[ Muka surat
9 / 21 ]
No comments:
Post a Comment