sempena hari raya
Resipi azzam 8 ( daging
masala istimewa ) [ Lauk pauk ]
Ramuan :-
1 kg daging( dipotong kiub )
1 kg bawang merah besar( dihiris bulat )
3 tangkai serai( diketuk )
1 daun pandan
2 tangkai daun kari
2 kuntum bunga cengkih
Ramuan Untuk Dikisar :-
3 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar garam masala
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk jintan manis
Rempah
Ratus :-
2 biji buah pelaga
2 kelompak bunga lawang
¾ cawan kicap pekat
1 sudu the garam
Kaedah :-
1.
Perap daging bersama rempah
ratus selama 2 jam.
2.
Panaskan 5 sudu besar
minyak, tumis bawang, serai, daun pandan, daun kari, bunga cengkih dan kesemua
rempah ratus sehingga harum.
3.
Masukkan ramuan daging yang diperap, kicap
pekat, garam dan secawan air ke dalam kuali. Setelah mendidih, perlahankan api
dan reneh sehingga daging empuk dan kuah menjadi pekat. Kacau sekali
sekala. Ini mengambil masa kira-kira 1 hingga 1 ¼ jam ( bergantung kepada jenis
daging. Jika adunan menjadi kering sebelum daging empuk, tambahkan sedikit air
panas ).
4.
Daging boleh dihidangkan
bersama nasi putih atau nasi briyani.
[
Muka
surat 8 / 21 ]
No comments:
Post a Comment