sempena hari raya
Resipi azzam 7 ( cincalok
kukus ayam ) [ LAUk pauk ]
Ramuan :-
Bahan [A] :
500 g ayam tanpa tulang( dipotong kecil )
5 bawang merah kecil( dihiris halus )
3 biji cili padi
Bahan [B] :
2 ½ sudu besar cincalok
2 sudu teh gula
½ sudu teh lada putih / hitam
½ sudu teh kicap cair
½ sudu teh kicap pekat
1 sudu minyak zaitun
Bahan [C] :
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar air
Hiasan :-
Bawang( dipotong halus )
Limau
Kaedah :-
1.
Gaul bahan A bersama
vahan B dalam mangkuk besar.
2.
Masukkan bahan C dan
gaul rata. Sapu sedikit mentega di muka pinggan dan masukkan ayam yang digaul
tadi. Pastikan pinggan yang sesuai untuk distim sahaja yang digunakan.
3.
Panaskan air dalam
kuali untuk mengukus ayam pada suhu tinggi selama 10 minit.
4.
Hias dengan bawang
dan limau. Sajikan panas.
[ Muka surat
7 / 21 ]
No comments:
Post a Comment