sempena hari raya
Resipi azzam 2 ( Daging
Rendang Hitam ) [ LAUk pauk ]
Ramuan
:-
Ramuan
[A] :
1 kg daging (
dihiris tebal )
½ botol kicap
pekat
30 g kerisik
Ramuan
[B] :
1 sudu besar
jintan hitam
1 sudu besar
jintan putih
1 tangkai kayu
manis
2 kelompak
bunga lawang
Ramuan
[C] :
12 tangkai cili
kering
12 biji bawang
merah kecil ( dihiris )
2 inci halia (
dihiris )

Kaedah
:-
1. Campurkan ramuan A dan
ketepikannya.
2. Tumis ramuan B sehingga harum,
kemudian kisar halus dan ketepikan.
3.
Campurkan semua ramuan yang dikisar dengan
daging di dalam periuk besar dan masak menggunakan api yang sederhana sehingga
daging empuk dan kuah menjadi pekat. Kacau sekali sekala. Ini
akan mengambil masa kira-kira 1 hingga ¼ jam.
4.
Masukkan garam dan
gula secukup rasa.
Cadangan Hidangan :-

[ Muka surat 2 / 21 ]
No comments:
Post a Comment