Monday, July 8, 2013

RESIPI AZZAM 2

sempena hari raya
Resipi azzam 2 ( Daging Rendang Hitam ) [ LAUk pauk ]

Ramuan :-
Ramuan [A] :
1 kg daging ( dihiris tebal )
½ botol kicap pekat
30 g kerisik
Ramuan [B] :
1 sudu besar jintan hitam
1 sudu besar jintan putih
1 tangkai kayu manis
2 kelompak bunga lawang
Ramuan [C] :
12 tangkai cili kering
12 biji bawang merah kecil ( dihiris )
2 inci halia ( dihiris )

*     Gula & garam secukup rasa
Kaedah :-
1.     Campurkan ramuan A dan ketepikannya.
2.     Tumis ramuan B sehingga harum, kemudian kisar halus dan ketepikan.
3.     Campurkan semua ramuan yang dikisar dengan daging di dalam periuk besar dan masak menggunakan api yang sederhana sehingga daging empuk dan kuah menjadi pekat. Kacau sekali sekala. Ini akan mengambil masa kira-kira 1 hingga ¼ jam.
4.     Masukkan garam dan gula secukup rasa.

Cadangan Hidangan :-
*    Boleh dihidang bersama nasi putih atau nasi briyani…

                                                                                       [ Muka surat 2 / 21 ]

No comments:

Post a Comment