sempena hari raya
Resipi azzam 6 ( bawal putih 5 rasa
) [ LAUk pauk ]
Ramuan :-
Bahan [A] :
1 ekor ikan bawal putih( saiz
sederhana besar )
Bahan [B] :
½ sudu teh
serbuk kunyit
½ sudu teh serbuk lada hitam
½ teh garam
1 sudu besar cili BOH
Bahan [C] :
2 batang serai
2 helai daun limau purut
5 biji cili padi
3 ulas bawang merah( dihiris halus )
1 ulas bawang besar( dipotong dadu )
2 biji tomato( dipotong dadu )
1 biji cili merah( dipotong dadu )
3 sudu besar minyak
Bahan [D] :
5 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap lemak manis
1 sudu besar sos cili
½ cawan air
½ sudu teh garam
Kaedah :-
1.
Bersihkan ikan dan
perap dengan bahan B.
2. Goreng ikan sehingga coklat
keemasan dan garing. Letak diatas pinggan.
3. Panaskan 3 sudu besar minyak,
tumis cili BOH selama 1 minit, kemudian masukkan semua bahan C. Tumis sehingga
harum.
4. Tambahkan bahan D, gaul rata dan
masak sehingga kuahnya pekat untuk 2 minit.
5. Selepas itu, tuangkan kuah pada
ikan bawal yang telah digoreng.
[ Muka surat 6
/ 21
]
No comments:
Post a Comment