sempena hari raya
Resipi azzam 4 ( ketam
tiga rasa ) [ LAUk pauk ]
Ramuan :-
6 ekor ketam saiz sederhana
2 biji tomato ( dihiris )
¼ nanas ( dipotong dadu )
10 biji cili padi ( ditumbuk kasar )
Bahan
Untuk Dikisar :-
2 biji bawang
merah besar
4 ulas bawang
putih
2 inci halia
2 sudu udang
kering ( direndam )
Bahan Perasa :-
4 sudu besar sos cili
4 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar gula
3 sudu besar cuka
½ cawan air
Garam secukup rasa ( campur bersama
)
Hiasan :-
Daun ketumbar tomato ( dihiris )
Kaedah :-
1.
Panaskan 4 sudu besar
minyak, tumis bahan dikisar sehingga harum. Tambah cili padi dan bahan perasa
yang dicampurkan. Masak sehingga didih.
2.
Tambahkan ketam dan
gaul. Tutup periuk dan masak selama 3 minit atau sehingga ketam masak. Masukkan
nanas dan tomato.
3.
Bila ia mula mendidih,
tutup api.
[ Muka surat 4 / 21 ]
No comments:
Post a Comment