sempena hari raya
Resipi azzam 1 ( AYAM
BUNGA BETIK ) [ Lauk pauk ]
Ramuan :-
6 ketul paha ayam
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh garam
3 cili paprika ( dipotong dadu )
2 tangkai daun kari
½ cawan bunga betik
6 helai daun keduduk
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar rempah kari ayam
1 sudu besar rempah kurma
100 ml air
Bahan
Untuk Dikisar :-
2
biji bawang besar
6
ulas bawang putih
1
inci halia
Kaedah
:-
1. Perap ayam
dengan garam dan kunyit. Goreng sehingga coklat keemasan. Angkat dan ketepikan.
2. Rebus bunga betik dengan daun
keduduk selama 5 minit. Buang daun keduduk, tetapi simpan bunga betik
disebelah.
3. Panaskan 2 sudu besar minyak,
tumis bahan yang dikisar sehingga harum, tambah daun kari, rempah kari, rempah
kurma dan air. Masak selama 1 minit.
4.
Tambah sos tomato dan
cili, garam dan gula mengikut rasa. Kemudian, masukkan cili paprika dan bunga
betik.
5.
Akhir sekali masukkan
ayam yang telah digoreng dan gaul rata.
[ Muka surat 1 / 21 ]
SILA TINGGAL KAN komen ANDA sebanyak mungkin
ReplyDeleteyup...~~ FOLLOW saya punya blogger utk dptkan banyak info dan maklumat-maklumat terkini...!!